Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Kontakta oss
Protokoll
Arkiv
Program 2024
Efterlysningar
Kulla

Stadgar

Styrelsen

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse för åren 2017 - 2019


Lena Nilebäck berättade om Rävåsprojektet och Marie Dahlman från Södergårdens vedugn sålde bröd.


Redan två timmar innanprogrammet skulle börja var vi på plats för dukning och bordflytt på Kulla. Det såg lovande ut, det skulle nog inte bli regn i alla fall. Så vi flyttade ut bord och ställde fram stolar. Marie Dahlman från Södergårdens Vedugn var också redan på plats med ljuvligt doftande bröd. Vi väntade att det skulle komma mycket folk. Lena Nilebäcks utställning på handkraft förra året hade dragit mycket folk och redan för 3 veckor sedan hade det kommit upp ett par till Kulla och undrat om de kunde få köpa Maries bröd.

Så kom det en skur och vi fick bråttom in, den gick snabbt över och solen tittade fram igen, det skulle nog klara sig ändå.

Klockan närmade sig ett när de första besökarna dök upp. Vi var betänkta, hade inte annonsen kommit in i ttelas ”Guiden” nu i torsdags? ”Guiden” ska ju numera ersätta ”På gång” Men många tycker att det fungerar dåligt.

Vi började fråga runt bland de få som infunnit sig, hade det varit en annons inne i torsdagstidningen eller inte. Svaret blev som vi befarat ett rungande ”nej”. Ja, hur skulle folket kunna hitta hit då? Det var omöjligt!

Lena Nilebäck tyckte vi skulle börja med fika, men det fick bli inne, för ute hade regnet kommit igång ordentligt. Efter det så kunde ridån gå upp, för det blev som Lisbeth Olsson, en av våra styrelseledamöter sa efteråt ”en riktig teaterföreställning” en resa i ord och bild med Lena Nilebäck som både var sig själv men också Stig, Bertil, Karl, Gustaf och Stina. Och när Lena sedan till sist tog på sig Stinas ”himmelsblåa klänningen” så tyckte vi minsann oss för vårt inre skymta Stina där ute på Rävås när hon om höstarna hade dukat kaffebordet för sina kunder. Stina torgade nämligen i Trollhättan och varje höst brukade hon hämta sina kunder med häst och vagn och bjuda dem på en åktur till Rävås där hon hade kaffekalas. Fest blev det också på Kulla igår, för oss 15 gäster, tack Lena för inbjudan!

Men riktigt slut var det inte här ändå för innan vi gick hem (i ösregnet) fick vi köpa med oss av Marie Dahlmans goda surdegsbröd, så tack Marie för att du kom och välkommen åter!

Marie Dahlman - ”Drömmen om ett bageri” söndagen den 11 augusti kl. 13. Då finns det också möjlighet att köpa med sig av Maries bröd.

Då kommer också Inge Ohlson och visar sina många fotoalbum med gamla bilder från Upphärad och trakten runt omkring, så missa inte den möjligheten! Varmt Välkomna!Rättelse:
Idag har jag läst i Lena Nilebäcks bok “Där och Då Här och Nu” att det var Augusta, Stinas mamma som torgade och bjöd kunderna till Rävås på rundvandring i trädgården med kaffefest och alltså inte Stina. Och så en sak till, det var på våren och inte på hösten som hon ställde till med kalasen för kunderna.Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Gammal film från häradet
Året är 1936


Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011


Byggnads-
inventeringen
för Upphärad 1975

1. Albogården
2. Artorp
3. Bistockshålan
4. Bjurdammen
5. Björndalen
6. Stora Boda
7. Lilla Boda
8. Bothult
9. Dalaslätt
10. Dammkärr
11. Delehed
12. Dunevallen
13. Finneviken
14. Grankärr
15. Grottorp
16. Gunnarsbo,
      Gunnarstorp

17. Gunnered,
      Gundleryr

18. Hylteholmen,
      Grävlingsåsen

19. Hålhagen
20. Häggsjöryr
21. Häggåna
22. Hälltorp
23. Höljebacka
24. Ingelsängen
25. Jordbron
26. Karstorp
27. Krattorp
28. Kroken,
      Socknebacken

29. Kronoberg
30. Kullen,
      Klockarekullen

31. Kärret,
      Lövsjökärr

32. Kättetorpet,
       Röttetorpet

33. Maden
34. Månered
35. Nyckleby
36. Rågkvid
37. Rörmaden
38. Rösbacken
39. Sandbacken
40. Sjökullen
41. Snartorp
42. Spjutgiljan
43. Stubbhålan
44. Vadboda
45. Vrångebacken
46. Vråstorp
47. Äspenäs
48. Ödeby