Backstugans Vänner
med målsättning att värna bygdens kulturvård och historia
Startsida
Kontakta oss
Protokoll
Arkiv
Program 2024
Efterlysningar
Kulla

Stadgar

Styrelsen

Vägbeskrivning


Kullabiblioteket


Broschyr om Kulla

Verksamhets-
berättelse för åren 2017 - 2019


POTATISODLING PÅ KULLA 2019
I flera år har äldre sorters potatis odlats på Kulla. Torvald Fälth, potatisodlare och potatissamlare i Berg, Småland som själv odlar ca 370 olika sorter har under åren sponsrat med sättpotatis. Två gånger, 2010 och 2014, har han också medverkat i våra program och berättat om potatisens historia och förmedlat historier i ämnet.

I år är det 5:te året som skolbarn i Upphärad medverkar i odlandet på Kulla.

Allmoge: En ny sort från Skottland, delikatess- eller kuriosapotatis, i form ungefär som ingefära, är lättskalad, ätes med smör och havssalt, mums!

Amandine: En fransk sort från 1990-talet, färskpotatiskaraktär året runt, finns att köpa i små påsar i affärer.

Asparges: Dansk sparrispotatis från början av 1900-talet.

Barbara: En tysk sort från sent 1950-tal.

Blue Bell: En ny sort som påminner om King Edvard.

Elsa: En Svalövspotatis som kom 1948 och ströks från listan 1975.

Eva: En Svalövspotatis, kom på 1930-40-talet och ströks 1964, härstammar från King Georg V och Mittelfrüe 1924. Alla Svalövspotatisar bär kvinnonamn.

Fjällfinn: En norsk sort från Nordnorge, tidigt 1900-tal.

Forsa Potatis: En lokalsort som odlats utanför Sävsjö. Historien om denna potatis-sort är som följer: En säck potatis hittades liggande på stambanan i början av 1900-talet som troligtvis hade fallit av tåget. Den har varit använd som tysk industripotatis. Torvald har skickat in den till genbanken, men den har lämnats utan åtgärd.

Gammal Röd: Det sägs att denna sort kom till Sverige med Jonas Alström på en segelskuta från England 1724. Potatisen kommer ursprungligen från Sydamerika och fördes till Europa av spanjorerna. Jonas Alström adlades Jonas Alströmer.

Olof Rudbeck d.ä. f. 12/12 1630 d. 17/9 1702 anlade en botanisk trädgård vid Svartbäcken i Uppsala, han var en föregångare till Carl von Linné som var student hos Olof Rudbeck d.y. Det sägs att redan 1658 fanns Gammal Röd i Botaniska Trädgården, tagen till Sverige av hemvändande soldater från krigen.

Knölarna är runda till kort ovala, något plattade med djupt sittande ögon. Skalet är rödlila och köttet gult med ofta rödaktig färg. Varje bestånd sätter rikligt med knölar som kan bli rätt små om inte växtsäsongen är god. Plantorna blommar sparsamt med små vita blommor med rödlila anstrykning.

Gammal Röd kallas också för Nolor, Asklanda Röd, Farbror Frans, Finnmarkspotatis, Freker, Röd Päror, Rökinge Potatis, Socker, Visingsö Röd, Våmhus eller Västerbotten Röd. Sorten har odlats i Norge, Finland och på Island.

Gloria: Svalövspotatis från 1924, ströks på 1960-talet.

Highland Burgundy Red: Sorten kommer från Skottland och kom till Sverige under 1900-talet. I Halland finns en fabrik som gör chips av potatisen den är vit/röd i köttet.

Irish Cobbler: Denna potatis odlades på farmen i Minnesota där Kristina och Karl-Oskar bodde. Torvald Fälth besökte vid en resa i USA ett indianjordbruk där den fortfarande odlas.

Kasjurer: Smålands landskapspotatis och som omnämns i Vilhelm Mobergs Utvand-rarepos där Karl-Oskar och Kristina hade den med sig när de utvandrade till Amerika 1850. Den kom dock till Sverige först omkring 1900. Sorten är väl spridd och äldre människor i Småland minns den för dess goda egenskaper. Den kan härledes från sor-ten Kachure och är omtalad i tysk litteratur. Potatisen kom till Sverige under namnet Industrie och döptes sedan om till Kasjurer. Nordiska genbanken har sedermera kon-staterat att Kasjurer och Industrie är identiska.

Kasjurer har ett aptitligt gult skal och kött med djupa ögon. Knölarna är medelstora och formen mestadels rund. Den har en tidig utveckling med skördestart redan i slutet av juli. Som färska är de mycket lätta att skala genom skrapning eller borstning samt lätta att koka utan att de faller sönder.

Kärt barn har många namn och så också denna sort. Färgen har gett upphov till nam-nen Gula potatis, Smörblomma och Gul Ölandspotatis. Makalösa, Sockerpotatis och Tandströms Potatis syftar troligtvis på de första odlarna av sorten i respektive hemor-ter. I närheten av Vimmerby kallas sorten ”Sadeshultare” efter den stora gården Sa-deshult.

Torvald Fälth hörde berättas om en gammal kvinna som låg på sin dödsbädd. Det sista hon bad om var att få nykokt Kasjurer.

Kobinka: En gammal rysk sort från Ukraina som i Sverige först hamnade i Ber-gianska Trädgården.

Mr. Little Yetholm Gipsy: Ursprung okänt. Sorten har Torvald Fälth fått från en annan potatissamlare. Den är vacker med tre olika färger på skalet.

Lima: Denna sort kommer från Anderna i Peru.

Professor Wohltmann: En tysk potatissort från 1800-talet. Den är både en industri- och matpotatis. Den odlas i Blekinge- och Kristianstads län inom stärkelseindustrin.

Purple Majesty: En relativt ny sort som kommer från England. Det sägs att ju star-kare färg en potatis har desto mer antioxidanter innehåller den, jämförelsevis lika mycket som i tranbär. Sorten är blå och köttig med utsökt smak. Torvald Fälth fick några potatisar av en kvinna när han besökte en gymnasieskola i Ljungby. När han kom hem såg han att alla potatisarna tyvärr var ruttna men vid närmare undersökning upptäckte han en grodd på en av dem. Han satte denna potatis och hoppades på skörd och från denna enda potatis härstammar nu hans förråd av sorten! Av detta kan man lära sig att aldrig ge upp!

Red la Soda: En gammal sort som Torvald Fälth fann i en mataffär i USA.

Rättviks Röd: En gammal sort från 1720-talet som odlats i Dalarna, jfr. Gammal Röd från 1724, båda hemtagna av Jonas Alström.

Röd Sparris: Sorten härstammar från Kullabygden.

Rödbrokig Svensk: En väldigt gammal potatis, odlad i samband med svedjebruk i 1800-talets Kronobergs- och Jönköpings län. Sista svedjebruket skedde i Långasjö i Småland 1938.

Shetland Black: Sorten härstammar från Shetlandsöarna och har funnits sedan 1800-talet. Detta är en potatis som Torvald Fälth länge försökt få tag i och för några år sedan hörde han talas om några som odlade den. Den är flammig i köttet.

Snöboll: En gammal engelsk sort från tidigt 1800-tal, kallas också ”British Queen”. 1924 kom den svenska förädlade sorten genom Svalöv till Sverige. Sorten odlas i Värmland, är möjlig och mycket populär, potatismoset blir som vispgrädde.

Svart Valdes: Norsk genbankspotatis från 1800-talet, flammig i köttet.

Up-to-Date: En engelsk sort från runt 1940-talet och som kommit till Sverige i mitten av 1900-talet.

Vespisk Röd: Finländaren Lars Rampalas mor var ryska och kom från en trakt som ligger norr om Ladoga, folkslaget där heter Vesper därav sortens namn, gammal sort.

Viktoria: Svalövspotatis från början av 1980-talet, döpt efter kronprinsessan.

Vit Drottning: Engelsk sort från 1800-talet vid namn Evergood som på 1950-talet odlades i lerjordarna på Mälaröarna strax utanför Stockholm, blev mycket populär och som i stora lastbilslaster kördes in till Stockholm för försäljning.

Fler sorter som odlats under åren:
Tysk Blå, Dalslands Blå, Gul Mandel, Maria, King Edvard, Minerva, Asterix, Farfar Potatis, Cerise, Kenya, Gammal Kongo, Anja, Lange Röde, Princess (Tivedens Röda), Gullöga, Oder Wälde Blau, Blå Kongo, Andernas Soluppgång, Maya Gold, Köttpotatis, Smily, Early, Rose (Amerikapotatis), Tromsöpotetn, Elin, Aegge Blomme, Östergyllen, Leksand Vita, Röd Ukraina, Sockerpotatis, Blå Mandel, Lyby, Quenelle de Lyon, Trana, Tidingar, Rode Star, Lilly Marlen, Lange Svensk, Bälaryd I, Ferjanes Blaar, Laura, Röd King Edvard, Senna,Rosa-Lind, Linzer Delikatess, Hårek, Jämtlands Vit, Röda Krokar, Laika, Tivedens Röda
















Vill du bli medlem
100:-/år


Backstugan på FaceBook

En film om Backstugan på YOU TUBE

Gammal film från häradet
Året är 1936


Trollhättans
Stad


Karta

Västergötlands
Hembygds-
förbund


Riksarkivet
Släktforskning


Åkes foto

Reportage till
Mitt i Veckan 2


Intervju med Lena
21 maj 2008


Direktsänt
musikprogram


Intervju med Lena
24 maj 2011


Byggnads-
inventeringen
för Upphärad 1975

1. Albogården
2. Artorp
3. Bistockshålan
4. Bjurdammen
5. Björndalen
6. Stora Boda
7. Lilla Boda
8. Bothult
9. Dalaslätt
10. Dammkärr
11. Delehed
12. Dunevallen
13. Finneviken
14. Grankärr
15. Grottorp
16. Gunnarsbo,
      Gunnarstorp

17. Gunnered,
      Gundleryr

18. Hylteholmen,
      Grävlingsåsen

19. Hålhagen
20. Häggsjöryr
21. Häggåna
22. Hälltorp
23. Höljebacka
24. Ingelsängen
25. Jordbron
26. Karstorp
27. Krattorp
28. Kroken,
      Socknebacken

29. Kronoberg
30. Kullen,
      Klockarekullen

31. Kärret,
      Lövsjökärr

32. Kättetorpet,
       Röttetorpet

33. Maden
34. Månered
35. Nyckleby
36. Rågkvid
37. Rörmaden
38. Rösbacken
39. Sandbacken
40. Sjökullen
41. Snartorp
42. Spjutgiljan
43. Stubbhålan
44. Vadboda
45. Vrångebacken
46. Vråstorp
47. Äspenäs
48. Ödeby